Kippensoep

Kippensoep recept bakmuts

Hoewel het deze week het weer ineens weer prachtig is, voelde vorige week toch echt aan als de herfst. We kunnen het niet ontkennen. Binnenkort wordt het weer tijd om de salades en barbecues in te ruilen voor de stoofpotten en gevulde soepen. Al helemaal in de herfststemming maakte ik vorige week een lekkere gevulde kippensoep. Het bleek een onverwacht lekkere soep, die ik maakte nadat ik per ongeluk kippenpoten ontdooide uit onze vriezer in plaats van kipfilet. (Ik vond de kipfilet al zo’n rare vorm hebben toen ik deze uit de vriezer haalde.)

De bouillon voor deze soep maakte ik niet zelf. Hoewel ik redelijk anti-pakjes en -zakjes ben, heb ik nog niet de stap genomen om zelf bouillon te trekken. Wie weet in de toekomst (en als ik een grote vriezer heb om het te bewaren ;-)). Net zoals mijn moeder altijd doet gebruikte ik spaghetti als vermicelli, maar vervang het gerust door echte vermicelli of misschien wat noedels. Voor wat betreft de kip: je kunt ook kipfilet gebruiken, maar hou er rekening mee dat dit veel minder smaakvol is dan het kippenvlees van de poten.

Kippensoep recept bakmuts
Kippensoep
Ingrediënten

Voor ongeveer 800 ml soep (2-3 personen)

– 3 kippenpoten
– 750 ml. kippenbouillon (van 750 ml. water met 1,5 blokje kippenbouillon of zelfgemaakt)
– 1/2 prei (gebruik meer als je een erg dunne prei hebt)
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 theelepel gedroogde peterselie
– 25 gram spaghetti
– zwarte peper
– klein beetje olie/boter

Bereiding

Snijd de vellen van de kippenpoten eraf en doe de kippenpoten in een pan. Giet de bouillon over de kippenpoten of als je bouillonblokjes gebruikt: verkruimel de blokjes en giet er 750 ml. water bij. Breng aan de kook en laat de kippenpoten in ongeveer 25 minuten gaar koken met de deksel op de pan.

Snijd ondertussen de ui fijn en pel de knoflook. Was het zand uit de prei en snijd deze in kleine stukjes. Haal de kippenpoten uit de pan en verwijder het vlees met behulp van een vork. Als het goed is valt het vlees redelijk makkelijk van het bot af. Mochten de poten te heet zijn, laat ze dan eerst een beetje afkoelen. Snijd het vlees in kleine stukjes.

Verwarm in een (soep)pan een klein beetje (olijf)olie of boter en laat hierin de ui zacht smoren. Pers het teentje knoflook erboven uit en voeg de prei toe. Laat nog zo’n tien minuten zachtjes gaar worden met de deksel op de pan. Voeg de kip en de peterselie toe en roer alles goed door. Giet de kippenbouillon over de groenten en de kip en breng aan de kook.

Breek de spaghetti in stukjes van ongeveer 3-4 cm en roer door de soep. Laat de soep nog eens tien minuten koken of in ieder geval tot de spaghetti goed gaar is. Voeg wat gemalen zwarte peper toe en proef. Als je de soep te flauw vindt, voeg dan wat zout toe. (Meestal bevatten de bouillonblokjes al voldoende zout.) Vind je de soep juist te zout? Voeg dan een beetje water toe. En dan nog de laatste optie: is de soep te dik? Dan kun je wat bouillon toevoegen. Los bijvoorbeeld een kwart bouillonblokje op in 125 ml. heet (gekookt) water en voeg dit toe. (Voeg je alleen water toe, dan kan het weer erg flauw worden en dat is niet makkelijk op te lossen met extra zout. Geloof me, maar want dat deed ik ook ;-))

Lekker met (stok)brood. Eet smakelijk!

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Kippensoep recept bakmuts