Limburgse wafels

Limburgse wafels - een recept van Bakmuts

Wafels zijn een van de weinige gerechten waarvoor je mij wakker zou mogen maken. Zeker versgebakken wafels met wat ijs en lekker vers fruit, zoals aardbeien. Heel lang geleden kreeg ik dan ook een wafelijzer van mijn lief voor mijn verjaardag. De grap tussen ons is altijd dat ik dat ding dus bijna nooit gebruik (ondanks groot wafelfan). Speciaal voor de swiepswoepswap van mei (wederom georganiseerd door Mandy) swoepte ik de stof van mijn wafelijzer en bakte ik échte Limburgse wafels volgens het recept van de oma en vader van Inge (van de leuke site knoeienmetinge.nl) Je kunt aan het recept wel weer merken dat Limburgers toch echte genieters zijn, want het is gewoon een heerlijk recept vol roomboter, suiker en eieren. Precies waar ik van hou 😉 Ik heb me braaf aan het recept gehouden, hoewel ik er wel minder van heb gemaakt. (Ik wist niet wat ik anders met 20 wafels moest haha.) Ook deed ik uit automatisme wat bakpoeder in het beslag, maar ik zag later dat dit helemaal niet in het recept van Inge staat.

Het recept is een kwestie van de ingrediënten mixen, het wafelijzer opwarmen en invetten en bakken maar! Kleine tip: leg een krant onder het wafelijzer tegen het gedruppel van het beslag (op de een of andere manier doe ik er namelijk al-tijd te veel beslag in en dan stroomt het apparaat over).

Limburgse wafels - een recept van Bakmuts
Limburgse wafels

Recept van Knoeien met Inge

Ingrediënten

Voor 6 wafels (ver(drie)dubbel voor meer wafels)

– 150 gram patentbloem
– 150 gram fijne kristalsuiker
– 150 gram roomboter (zacht, op kamertemperatuur)
– 2 theelepels vanillesuiker (of een scheutje vanille-extract)
– 1 theelepel bakpoeder
– 3 eieren
– wat olie om het wafelijzer in te vetten
– toppings: zoals poedersuiker, stroop, chocoladesiroop, slagroom of vanille-ijs

Extra nodig: een wafelijzer (ik heb een hele simpele maar ik zag dat de mijne niet meer te koop is, deze lijkt er heel erg op)

Limburgse wafels - een recept van Bakmuts
Bereiding

Meng de bloem, beide suikers, de roomboter, het bakpoeder en de eieren tot een egaal beslag. Ik gebruik hiervoor een mixer. Als je vergeten bent om de boter op tijd uit de koelkast te halen, zoals ik altijd standaard, dan kun je de boter voorzichtig wat zachter maken in de magnetron. Met voorzichtig bedoel op een niet te hoog wattage (ik deed 360) en iedere 10 seconden de boter even omdraaien. Waarom? Nou, als de boter een keer in de magnetron ontploft als je niet op zit te letten, dan word je daar niet heel vrolijk van kan ik je vertellen.

Verwarm het wafelijzer voor. Vet het ijzer in steeds voordat je nieuw beslag in het apparaat doet. Ik gebruik hier een spray voor waar olie in zit, maar je kunt ook het ook met een kwastje aanbrengen. Schep zo’n twee volle lepels beslag per wafel in het apparaat. Bak tot ze goudbruin zijn. Het ligt er een beetje aan hoe heet het apparaat staat ingesteld, maar bij mij duurt het ongeveer 3 à 4 minuten tot ze gaar zijn.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Limburgse wafels - een recept van Bakmuts