Volkoren bananenbrood

Volkoren bananenbrood met walnoten recept van Bakmuts

De liefde voor bananen hier in huize Bakmuts komt en gaat in fases. Momenteel is er een anti-banaanfase gaande waardoor er regelmatig bruine bananen op de fruitschaal verschijnen. Ik lust ze redelijk rijp maar er komt een punt waarop ik ze zelfs niet meer te eten vind. Nu kun je gelukkig een hoop lekkere gerechten maken met (over)rijpe bananen, waaronder bananenbrood. Ik eet bananenbrood graag als tussendoortje en neem vaak een plakje mee naar mijn werk.

Ik vond een recept voor bananenbrood dat mij lekker leek op de website van The Guardian (volgens de website maak je hiermee het perfecte bananenbrood) en ik ging aan de slag! Ik verving een deel van de bloem wel door volkorenmeel, maar maak het gerust met alleen witte bloem. Daarnaast had ik geen walnoten meer in huis, maar wel hazelnoten. Verder adviseer ik om een kleine langwerpige cakevorm te gebruiken (het originele recept schrijft een vorm van 21x9x7 cm voor) of een springvorm van ongeveer 20 cm. Als je een gewone cakevorm gebruikt, vermoed ik dat het bananenbrood niet heel hoog wordt gelet op de hoeveelheid beslag.

Volkoren bananenbrood met walnoten recept van Bakmuts
 
Volkoren bananenbrood

Gebaseerd op het recept van The Guardian

Ingrediënten

– 350 gram bananen zonder schil (ongeveer 4-5 bananen)
– 125 gram volkoren bloem
– 55 gram witte bloem + extra voor de vorm
– 2,5 theelepel bakpoeder
– flinke snuf zout
– 160 gram bruine basterdsuiker
– 2 eieren (losgeklopt)
– 50 gram roomboter of neutrale olie (neem wat extra voor het invetten of gebruik een neutrale olie)
– 50 gram gehakte hazelnoten of walnoten

Volkoren bananenbrood met walnoten recept van Bakmuts
Bereiding

Eerst beginnen we met wat voorbereidende werkzaamheden.
Prak de bananen tot een grove puree. Dit kun je met een vork doen of met een aardappelpureestamper.

Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron en laat iets afkoelen.
Vet de vorm in met wat van de gesmolten boter en bestrooi de vorm met een beetje bloem. Schud de vorm voorzichtig zodat de bloem overal in de vorm komt en aan de boter blijft plakken. Je kunt de boter ook vervangen door olie. Dat werkt ook prima.

Doe vervolgens de volkorenbloem, de witte bloem, het bakpoeder en het zout in een kom en roer even door met een garde. Zeven kan ook, maar dat gaat vaak niet goed als je volkorenmeel gebruikt.

Mix de suiker, de eieren en de gesmolten boter in de keukenmachine of met een handmixer totdat het mengsel lichter van kleur wordt. Het mengsel zal ook iets dikker worden qua consistentie. Meng de bananenpuree met een spatel door dit mengsel en doe vervolgens hetzelfde met het bloemmengsel. Meng alles totdat je geen bloem meer ziet. Meng vervolgens de hazelnoten door het beslag.

Doe het beslag in de vorm en bak ongeveer in een uur gaar in het midden van de oven op 170 graden conventioneel. Prik met een sateprikker of breinaald of iets dergelijks in het brood om te kijken of het wel gaar is. Indien de prikker er vies uit komt, verleng de baktijd dan met 10 minuten en probeer het dan nog eens. Als je bang bent dat het bananenbrood gaat verbranden, dek de bovenkant dan af met wat aluminiumfolie.

Laat het bananenbrood iets afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt. Snij in plakken en eet smakelijk!

Extra tip: vries de plakjes bananenbrood in met een klein stukje bakpapier ertussen. Dan kun je, wanneer je trek hebt, steeds een plakje ontdooien. (In de vriezer blijf het bananenbrood ongeveer drie maanden houdbaar.)

Volkoren bananenbrood met walnoten recept van Bakmuts

Serveertip: Een plakje bananenbrood, Griekse yoghurt met wat vanillesuiker en blauwe bessen.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

olkoren bananenbrood met walnoten recept van Bakmuts