Salade met gegrilde aubergine

Salade met gegrilde aubergine tomaat en mozzarella - een recept van Bakmuts

Onlangs maakt ik een salade met tomaat, mozzarella en de ster van de salade: gegrilde aubergines in een dressing van honing en chilipeper. Wat een feetje op mijn bord was dit! Het recept voor de gegrilde aubergines vond ik in het kookboek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. De titel verraadt het al een beetje: het boek staat volledig in het teken van de groenten. Aangezien ik minder vlees probeer te eten, vind ik dit boek een mooie aanvulling op mijn collectie. Het staat boordevol inspiratie voor groentegerechten, zo ook voor de gegrilde aubergines. En zo kom ik weer terug bij deze heerlijke salade.

Ik moet bekennen dat ik in eerste instantie de aubergines niet heel bijzonder vond. De truc zit hem in het bewaren van de aubergines tot de volgende dag, dan zijn de smaken optimaal in de aubergines getrokken en heeft zich een soort dressing gevormd die je weer over de salade doet. Mijn tip is dus: maak de aubergines vooraf en bewaar ze een nachtje in de koelkast en eet ze de volgende dag. Ideaal als lunch! Goed, op naar het recept.

Salade met gegrilde aubergine tomaat en mozzarella - een recept van Bakmuts
Salade met gegrilde aubergine

Voor 2 personen

Ingrediënten

Voor de aubergines (recept uit het kookboek Veg!)

– 2 aubergines
– olijfolie
– chilipoeder
– paar takjes tijm, alleen de blaadjes
– honing naar smaak (ik deed ongeveer een theelepel)
– citroensap naar smaak
– zout en peper

Voor de rest van de salade

– 1 zak babyspinazie of gemengde sla
– 200 gram tomaatjes (ik gebruik meestal snoeptomaten of snijd een paar lekkere trostomaten in stukjes)
– 1 bolletje mozzarella of 1 bakje minimozzarella
– zout en peper
– witte wijnazijn

Salade met gegrilde aubergine tomaat en mozzarella - een recept van Bakmuts
Bereiding

Voor de gegrilde aubergines snijd je kop en kont van de aubergines. Snijd ze vervolgens in plakken van ongeveer 1 cm dik. Smeer de plakken in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Verhit ondertussen een grillpan (een gewone koekenpan kan ook, maar dan krijg je geen streepjes) en bak de plakken aubergine tot ze zacht en bruin zijn. Vergeet ze ook niet om te draaien om de andere kant te grillen.

Leg de plakken aubergine op een diep bord of in een schaal en bestrooi met wat chilipoeder en de blaadjes tijm. Besprenkel vervolgens met de honing en het citroensap. Laat afkoelen en laat nog minstens 30 minuten staan om de smaken goed in te laten trekken. (Nogmaals: mijn tip is om het een dag van te voren te maken.)

Voor de salade halveer je de tomaatjes (of snij grote tomaten in blokjes), snij je de mozzarella in stukjes en snij je de aubergine ook in wat kleinere stukken (ik halveerde de plakjes). Bewaar het vocht van de aubergines. Verdeel de babyspinazie over twee borden en verdeel de tomaten, mozzarella en aubergine. Breng het vocht van de aubergines verder op smaak door een scheutje azijn toe te voegen (of citroensap als je dat lekkerder vindt) en breng verder op smaak met peper en zout. Verdeel als een dressing over de salades.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Salade met gegrilde aubergine tomaat en mozzarella - een recept van Bakmuts