Gegrilde nectarines met hangop

header_Hangop met gegrilde nectarines

Al meerdere keren was ik recepten tegen gekomen met gegrilde nectarines. Ik was daar zo benieuwd naar, net zoals naar hangop. Een tijdje terug had ik al een keer yoghurt had laten uitlekken voor een ander (hartig) recept en dat leverde zo’n heerlijk zachte lobbige yoghurt op dat ik hier zeker nog eens een toetje mee wilde maken. En zo was dit toetje geboren 🙂

Als ik het goed heb, wordt hangop normaal nog gemaakt met extra slagroom. Daar kwam ik pas achter nadat ik dit al gehad gemaakt, maar zonder slagroom vind ik het ook heerlijk smaken. (Ik hou toch al niet echt van slagroom, dus dat scheelt!)

De gegrilde nectarines zijn inderdaad ook een succes. Met een beetje poedersuiker kreeg ik prachtige grillstrepen en de smaak van de nectarines leek wat intenser te worden. Probeer overigens de nectarines niet steeds te verplaatsen, want dan mislukken de strepen. Ik grillde de nectarines in een grillpan, maar je zou ze ook op de barbecue kunnen klaarmaken.

Ik vind het in ieder geval een vrolijk zomers toetje geworden en ik hoop dat jullie het ook eens gaan proberen!

Hangop met gegrilde nectarines_4
Gegrilde nectarines met hangop
Ingrediënten

Voor 4 personen

– 2 nectarines
– poedersuiker
– 1 liter volle yoghurt
– 3 eetlepels vanillesuiker (/naar smaak)
– 40 gram boter
– 40 gram suiker
– 40 gram bloem
– 25 gram havermout
– 1 theelepel vanille-extract of –siroop

Extra nodig:
– een grillpan of barbecue
– een schone theedoek
– een vergiet

Hangop met gegrilde nectarines_5
Bereiding

Hangop
We beginnen met de hangop. Leg een schone theedoek in een vergiet en zet de vergiet op een diepe schaal, zodat het vocht hier in kan lekken. Giet de yoghurt in de theedoek en zet het geheel in de koelkast. Laat de yoghurt nu een uur of 5-6 uitlekken (liefst nog langer, bijv. een hele nacht).

Haal de yoghurt uit de theedoek en roer deze in een kom los met een spatel. Voeg ongeveer 3 eetlepels vanillesuiker toe (of naar smaak).

Crumble
Kneed de koude boter, de bloem, de suiker, de havermout en de vanille tot een kruimelig geheel. Het moet de structuur krijgen van zand.

Spreid het mengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak gedurende 15 minuten in de oven op 180 graden of 160 graden hetelucht. Roer het mengsel los met een vork of lepel en zet terug in de oven. Vanaf dit moment is het lastig te zeggen hoe lang de crumble nog moet. Ik heb steeds iedere 5 minuten gekeken en geroerd en op een gegeven moment heeft de crumble de juiste kleur (goudbruin). Ik ben denk ik 25 minuten bezig geweest. Laat de crumble afkoelen.

Hangop met gegrilde nectarines

Gegrilde nectarines
Snijd de nectarine in partjes, door met je mes rondom de nectarine in te snijden, en trek de partjes voorzichtig los van de pit. Bestrooi de partjes met een heel klein beetje poedersuiker.

Verhit een grillpan totdat deze goed heet is (of leg ze op de hete barbecue). Verdeel de partjes over de pan en laat ongeveer 2 minuten grillen. Keer de partjes om (let op, ze kunnen aan de pan plakken!) en bak aan de andere zijde. Haal de partjes uit de pan.

Hangop met gegrilde nectarines_1


Het toetje
Verdeel de hangop over de schaaltjes. Leg daarbovenop een paar partjes nectarine die je evt. nog iets kleiner snijdt. Bestrooi de toetjes met wat crumble en serveer gelijk.

Tip: Crumble die je over hebt, kun je in een luchtdichte pot nog zeker een paar dagen bewaren. Eet dit bijv. met warme appelmoes.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Hangop met gegrilde nectarines_2