Vegetarische gehakthapjes in bladerdeeg

Vegetarische gehaktballetjes in bladerdeeg met tomatensaus en mozzarella - recept van Bakmuts

Ik heb weer een lekker hapje voor jullie: leuk voor op een verjaardag, met kerst of tijdens de borrel. Ik maakte deze hapjes met vegetarische gehaktballetjes. De gehaktballetjes zitten in een zelfgemaakt kuipje van bladerdeeg. De kuipjes heb ik gevuld met een tomatensaus, wat mozzarella en gehalveerde gehaktballetjes. Even afbakken in de oven en je hebt in no-time een heerlijke snack op tafel. Uiteraard kun je ze ook maken met vleesgehaktballetjes. Het handigst is om de bladerdeegbakjes van tevoren te bakken. Ik leg hieronder uit hoe je dit het makkelijkst kunt doen.

Vegetarische gehaktballetjes in bladerdeeg met tomatensaus en mozzarella - recept van Bakmuts
Vegetarische gehakthapjes in bladerdeeg
Ingrediënten

– 1 pakje met vegetarische ‘rauwe’ gehaktballetjes (ik had ze van BeyondMeat vanwege een Instagramsamenwerking; een ander merk kan natuurlijk ook)
– olie of boter om te bakken en om de vorm in te vetten
– 1 bolletje mozzarella
– +/- 100 ml gladde pastasaus (zie de opties hieronder) *
– vierkante bladerdeegblaadjes (ik had er 4 nodig omdat ik 8 balletjes had; bereken zelf hoeveel je er nodig hebt)
– zout en peper
– verder heb je een minimuffinvorm nodig

* De tomatensaus was in dit geval een restje van de pastasaus die ik altijd zelf maak. In dit geval een gepureerde variant van deze saus. Ook een optie: meng wat gezeefde tomaten (zo’n 100 ml) met wat Italiaanse kruiden en breng op smaak met zout, peper en wat knoflookpoeder. Gebruik je eigen saus of een kant-en-klare als je geen zin hebt om ook nog eens pastasaus in elkaar te flansen.

Bereiding

Ik ben begonnen met het maken van de bladerdeegkuipjes. Geloof me, je wilt het echt zo doen want als je alles in één keer bakt wordt het een zompige (maar wel lekkere) bende. Laat de bladerdeegblaadjes ontdooien en snijd ze in vieren, zodat je per plakje vier vierkantjes krijgt. Keer een minimuffinvorm om (ja echt) en vet in met wat olie en een kwastje of keukenpapiertje. Vouw om iedere holte een vierkantje bladerdeeg. Prik gaatjes met een vork in het bladerdeeg. Bak vervolgens in tien minuten in het midden van de oven op 200 graden (conventioneel) met de bladerdeegkant naar boven (ik zeg het er maar even bij) tot ze goudbruin zijn. Haal de muffinvorm uit de oven en laat iets afkoelen. Haal de bladerdeegkuipjes van de vorm af en keer ze om.

Maak intussen de tomatensaus, tenzij je een potje gebruikt. Dan kun je die maar gewoon vast klaarzetten 😉 Bak daarna de vegetarische gehaktballetjes in wat olie of boter tot ze rondom bruin zijn. Laat ze iets afkoelen. Snijd vervolgens de mozzarella in kleine stukjes.

Snijd de gehaktballetjes door, zodat je twee halve balletjes krijgt. Vul ieder bladerdeegkuipje met een klein theelepeltje tomatensaus, leg er wat mozzarella op en eindig met het gehaktballetje. Die dit met alle bladerdeegkuipjes. Bestrooi met nog wat peper en zout. Bak de hapjes in ongeveer 7 minuten in het midden van de oven op 200 graden (conventioneel) af.

Serveer warm.

P.S. De groene stukjes op de foto zijn fijngesneden bosui, optioneel en meer voor de kleur maar het smaakt er ook prima bij.

Vegetarische gehaktballetjes in bladerdeeg met tomatensaus en mozzarella - recept van Bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Vegetarische gehaktballetjes in bladerdeeg met tomatensaus en mozzarella - recept van Bakmuts