Vleermuiskoekjes voor Halloween

Vleermuiskoekjes voor Halloween - recept van Bakmuts

Ineens had ik inspiratie om makkelijke Halloweenkoekjes te maken. Mijn dochter is momenteel into vleermuizen (weer eens wat anders dan roze en glitters zoals een paar jaar geleden ;)) en Halloween vindt ze helemaal te gek. Zo kwam ik op het idee om simpele vleermuiskoekjes te maken. Geen gedoe met fondant en dergelijke. Gewoon koekjes bakken en oogjes er op plakken. Iets wat je ook prima met de kinderen samen kunt maken. Misschien ook leuk voor een feestje met een Batmanthema?

Jaren geleden had ik al een setje met koekuitstekers in Halloweenthema gekocht, maar eerlijk gezegd had ik er nog nooit iets mee gedaan, die kwamen nu ineens goed van pas! Met de vleermuisvorm maakte ik een grote hoeveelheid vleermuiskoekjes en een klein beetje glazuur (gemaakt van poedersuiker en water) en plakte ik eetbare oogjes op de koekjes. Ik maakte het recept voor knapperige koekjes en paste dit aan door zwarte kleurstof en cacaopoeder toe te voegen. (De kleurstof kun je trouwens ook weglaten, maar dan krijg je wel een wat lichtere kleur bruin.)

Vleermuiskoekjes voor Halloween - recept van Bakmuts
Vleermuiskoekjes voor Halloween

Voor ongeveer 20 koeken

Ingrediënten

 • 100 gram koude roomboter in blokjes
 • 100 gram fijne kristalsuiker
 • 180 gram bloem + extra om uit te rollen
 • 20 gram cacaopoeder (ik heb altijd van het merk Droste)
 • optioneel: zwarte voedingskleurstof (ik had een kleine theelepel van zwarte Wiltonkleurstof toegevoegd)
 • snufje zout
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1 ei
 • glazuur: 1 eetlepel poedersuiker + een piepklein beetje water (of koop het kant-en-klaar)
 • suikeroogjes (ik heb deze)
 • een koekjesuitsteker in de vorm van een vleermuis
Vleermuiskoekjes voor Halloween - recept van Bakmuts

Bereiding

Mix de suiker en de boter tot een smeuïge botercrème. Meng de vanille-extract met de zwarte kleurstof totdat. Klop het ei, de vanille-extract met de zwarte kleurstof door de botercrème tot een egaal mengsel. Je krijgt nu een (donker)grijs goedje. Zeef de bloem, cacaopoeder, het zout en het bakpoeder en voeg toe aan het mengsel. Kneed dit alles tot een deeg. Verpak het deeg in wat huishoudfolie (of doe in een plastic bakje) en laat het deeg minimaal een uur rusten. Je kunt het deeg ook de dag van tevoren klaar maken. Hoe langer het rust/hoe kouder het deeg, hoe knapperiger de koekjes.

Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit. Plakt het deeg nu heel erg? Zodanig dat je het nauwelijks kun uitrollen? Waarschijnlijk is het deeg dan iets te nat. Kneed een eetlepel extra bloem door het deeg. Als dat niet voldoende is, doe dan nog een eetlepel erbij. Als het goed is, wordt het deeg wat droger nu en kun je het makkelijker uitrollen. Snijd de koekjes uit. Rol het resterende deeg opnieuw uit en snijd nog meer koekjes uit. Ga door totdat het deeg op is. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de koekjes in ongeveer 12 minuten af in de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht). Omdat de koekjes donker van kleur zijn, kan het soms harder gaan dan je denkt dus hou de oven in de gaten.

Let op: de koekjes zijn in eerste instantie nog zacht als ze uit de oven komen. Ze worden vanzelf knapperig nadat ze zijn afgekoeld.

Laat de koekjes helemaal afkoelen en maak dan het glazuur door ongeveer een eetlepel poedersuiker te mengen met een piepklein beetje water. Ik heb het echt over 1 ml water. Roer met een lepeltje totdat je een dikkige gladde massa hebt. Pak een tandenstoker en maak twee kleine glazuurblobjes op de plek waar je de oogjes wilt hebben. Plak de suikeroogjes vast en laat het glazuur even uitharden, zodat de oogjes blijven zitten.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Vleermuiskoekjes voor Halloween - recept van Bakmuts