Amandel- en pijnboompitkoeken

Amandel en pijnboompitkoeken recept bakmuts

Het druilerige herfstweer van zaterdag zorgde ervoor dat ik in de keuken dook om weer eens koekjes te bakken. Ik zat die ochtend het kookboek Jamie’s Amerika nog eens door te lezen ter inspiratie voor het laatste recept dat ik dit uit het boek ging maken. Hoewel ik eigenlijk op zoek was naar comfortfood, omdat ik het maar niet warm leek te krijgen, trokken deze koeken direct mijn aandacht. Het werden koeken met amandelen en pijnboompitten waarbij met name de combinatie van pijnboompitten in een koekje mij nieuwsgierig maakte.

Na de eerste hap zei de mister direct dat ik maar snel weer een nieuwe batch kon gaan maken, dus dat zegt wel genoeg! Zelf vond ik ze ook heerlijk. Wel zijn ze veel zachter van structuur dan verwacht, maar dat mag de pret niet drukken.

Amandel en pijnboompitkoeken recept bakmuts
Amandel- en pijnboompitkoeken
Ingrediënten

Voor 10-12 koeken (+/- 10 cm diameter)

– 75 gram blanke amandelen
– een klein handje pijnboompitten
– 50 gram witte fijne kristalsuiker
– 40 gram bruine basterdsuiker
– 50 gram ongezouten roomboter
– 1 (klein) ei
– 1 eetlepel stroop (oorspronkelijk: golden syrup)
– 1 theelepel vanille-extract
– 75 gram bloem
– ½ theelepel baking soda*
– 18 gram havermout

* Baking soda oftewel zuiveringszout is te koop bij de toko, op internet of bij de drogist. Sommige supermarkten verkopen het ook.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden (165 graden hetelucht). Spreid de amandelen en pijnboompitten uit op een (met bakpapier beklede) bakplaat en bak ze ongeveer 5-7 minuten in de oven totdat deze beginnen te kleuren. Haal de bakplaat uit de oven en doe een handje van de noten in een apart schaaltje en zet opzij.

Doe de overige noten in een hakmachine en hak totdat ze grof verkruimeld zijn. Voeg de andere ingrediënten toe behalve de havermout en het achtergehouden handje amandelen en pijnboompitten. Meng nogmaals in de hakmachine totdat een deeg ontstaat. Eventueel kun je dit natuurlijk ook met de hand mengen.

Hak de achtergehouden noten grof en voeg toe aan het deeg. Voeg tot slot de havermout toe en roer alles goed door. Eventueel kun je het deeg nu eerst nog een half uurtje in de koelkast zetten, zodat het deeg wat steviger wordt. De koeken zullen dan wat minder uitlopen tijdens het bakken.

Schep tien tot twaalf bolletjes deeg op de bakplaat en zorg ervoor dat je genoeg ruimte tussen de bolletjes hebt. Het deeg smelt namelijk in de oven en als het te dicht op elkaar ligt, kun je één grote koek krijgen.  Bak de koeken in een kwartiertje gaar of in ieder geval totdat de randen goudbruin zijn geworden. Let op: de koeken zijn heel zacht dus laat ze eerst tien minuten op de bakplaat afkoelen. Verplaats ze daarna (voorzichtig) naar een rooster om verder af te koelen.

Eet ze lauw bij een kopje thee. Bewaar eventuele resterende koeken in een trommel. Hierin blijven ze nog een paar dagen goed.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Amandel en pijnboompitkoeken recept bakmuts

Oordeel
De smaak van amandelen en de pijnboompitten komt goed naar voren en de koeken zijn precies goed op smaak. Verwacht geen harde koekjes maar redelijk zachte flinke koeken die je – volgens Jamie Oliver – het beste lauwwarm kunt eten. In tegenstelling tot de foto uit het boek, werden mijn koekjes wel meer van het formaat flinke koek (+/- 10 cm diameter) in plaats van de bescheiden koekjes die ik verwachtte. Dit is zelfs de reden geweest dat ik ze twee keer heb gemaakt om te zien of het de tweede keer hetzelfde formaat had en dezelfde zachte structuur. Dit bleek het geval, dus ik vermoed dat het zo hoort. Jamie waarschuwt overigens ook wel voor het flink uitlopen van de koeken, let daar dus op en zorg voor veel ruimte tussen de deegballetjes voordat je ze de oven inschuift.

Dat was dan alweer het laatste testrecept over dit boek. Mijn eerdere posts over dit boek:
De recensie van het kookboek
– Het recept voor groene chili met pepers en paprika opgerold in een tortilla
– Het typisch Amerikaanse gerecht mac ‘n’ cheese
Volgende week begin ik weer met een ander kookboek uit mijn boekenkast (die eindelijk is ingericht!). Ik heb nog geen idee wat het gaat worden, dus voor mij is het ook een verrassing 🙂

!! Deze post bevat een affiliate link !!