Boterkoekjes met een beetje zout

Boterkoekjes met een beetje zout - recept van Bakmuts

Roomboterkoekjes met wat zout, vanille en mooie glans door het ei. Wat wil een mens nog meer? Ik ben, zoals jullie vast wel weten, echt dol op koekjes. Het eten van koekjes vind ik leuk, het maken er van vind ik leuk en alles wat daar tussenin zit. Wie mij al een poosje volgt weet ook dat ik op Instagram regelmatig mee doe met de swiepswoepswap van Mandy (van de site Mandyandmore). Deze maand werd ik gekoppeld aan de site Andrea en op haar site vond ik, naast allemaal andere lekkere dingen, deze boterkoekjes met een beetje zout. Lekker en simpel, precies waar ik van hou in een baksel! Ik gaf mijn eigen twist eraan door een paar kleine aanpassingen te doen en het eindresultaat was, nouja, binnen twee dagen op. Dat zegt wel genoeg denk ik! 🙂

Boterkoekjes met een beetje zout - recept van Bakmuts
Boterkoekjes met een beetje zout

Voor een grote stapel koekjes (+/- 24)

Ingrediënten

– 200 gram bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– 155 gram suiker
– 3/4 theelepel zout (ik had zeezout)
– 145 gram roomboter
– 1 theelepel vanille-extract
– ongeveer 2-3 eetlepels koud water
– 1 eigeel met een eetlepel water (voor het glazuren)

Bereiding

Meng de bloem, het bakpoeder, het zout en de suiker. Voeg de bloem toe en kneed tot een kruimelig deeg. Heb je een keukenmachine? Gebruik dan het opzetstuk voor koekjes deeg of gebruik een keukenmachine met van die mesjes. Een paar keer pulseren en je hebt kruimels die je snel tot een deeg kunt kneden. Voeg wat van het koude water toe en kneed (al dan niet met de machine) tot een soepel deeg. Voeg niet te veel water toe, want anders word je deeg te nat en te plakkerig. Laat het deeg nu minstens een uur afgedekt in de koelkast rusten.

Bestrooi je werkblad met wat bloem en leg het deeg hierop. Maak het wat plat. Heb je het idee dat het heel erg plakt? Kneed er dan nog wat bloem doorheen (een eetlepel per keer!). Rol het deeg uit tot een grote lap en druk met een glas of een ronde uitsteek vorm koekjes uit. Leg, met gepaste afstand van elkaar, de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. De koekjes lopen uit, dus het is goed om genoeg afstand te houden. Ik leg er meestal maximaal 3-4 naast elkaar.

Meng het eigeel met een beetje water en kwast de koekjes in met het eigeel. Zo krijgen ze een mooie glanzende laag.

Bak de koekjes in ongeveer 25 minuten in het midden van de oven goudbruin. (Ik bak altijd in twee of drie delen, omdat de onderste bakplaat toch nooit zo mooi gaar wordt als de bovenste.) Als er een paar koekjes toch aan elkaar plakken, probeer ze dan voorzichtig los te snijden met een mesje. De koekjes zijn heel zacht als ze net uit de oven komen, maar ze worden vanzelf hard.

Boterkoekjes met een beetje zout - recept van Bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Boterkoekjes met een beetje zout - recept van Bakmuts