Bramensiroop + wat kun je er mee doen?

Recept voor bramensiroop en wat kun je ermee doen van Bakmuts

Het viel me op dat de bramen dit jaar al vroeg rijp in de struiken hingen. Althans, ik dacht altijd dat ze pas in het najaar geplukt konden worden maar misschien heb ik het mis. Nu ben ik zelf niet de struiken ingedoken, maar heb ik van een overgebleven doosje diepvries bramen een lekkere fles siroop gemaakt. (Ik bleek bramen uit de diepvries namelijk niet heel lekker te vinden šŸ˜‰ ) Mocht je zelf wel verse bramen hebben, dan kun je dit recept natuurlijk ook gewoon maken! Aangezien jullie vervolgens vast, net als ik, je afvragen wat je dan allemaal met die halve liter bramensiroop moet, geef ik ook een paar ideeĆ«n om de siroop verder te verwerken of te gebruiken. Je kunt deze ideeĆ«n natuurlijk ook toepassen bij andere siropen!

Recept voor bramensiroop en wat kun je ermee doen van Bakmuts
Bramensiroop + wat kun je er mee doen?
Ingrediƫnten

– 250 gram (diepvries)bramen
– 250 gram kristalsuiker
– 1 eetlepel citroensap
– 100 ml water

Bereiding

Meng de bramen met de suiker in een pannetje. Laat dit een tijdje staan, net zolang tot de suiker het sap uit de bramen heeft gehaald en de suiker is opgelost in het sap. Roer af en toe door. (In de tussentijd kun je gerust iets anders gaan doen, want dit kan best even duren.)

Voeg vervolgens het water en het citroensap toe. Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat tien minuten zachtjes sudderen. Je kunt deze tijd gebruiken om een fles te steriliseren in een pan water. Tien minuten koken, fles uit de pan halen (niet met je handen) en even af laten koelen.

Zeef de siroop, zodat de pitjes en de grote stukken bramen eruit worden gehaald. Giet de siroop in een gesteriliseerde fles. Laat de siroop nu afkoelen en bewaar vervolgens in de koelkast. Let op: na openen is de siroop beperkt houdbaar.

Goed en wat kun je nu met de bramensiroop?

Bramenlimonade

De meest voor de hand liggende is natuurlijk de bramenlimonade. Giet een laagje siroop in een glaasje en voeg wat (bruisend) water toe, een rietje (#teamherbruikbaarrietje) en tadaaa! Klaar is je drankje.

Bramenyoghurt

Roer wat siroop naar smaak door de yoghurt. Ik kies zelf voor wat dikkere yoghurt, omdat de siroop de yoghurt vanzelf wat verdunt. Meng er nog wat verse bramen of ander fruit doorheen en je hebt een heerlijk toetje!

Bramenijs recept - bramensiroop en wat kun je ermee doen van Bakmuts
Bramenyoghurtijs

Je kunt er ook heerlijk ijs van maken. Meng 125 ml bramensiroop met 350 gram Griekse yoghurt die je eerst even hebt losgeklopt in een kommetje. Zorg ervoor dat het mengsel goed koud is en laat het dan in de ijsmachine laten draaien. (IJs met de hand maken kan ook. Lees dan even deze blogpost.) Giet er nog wat extra siroop overheen voor een extra lekker ijsje! De siroop is overigens ook lekker over pannenkoeken! (Check bijvoorbeeld deze American pancakes.)

Slushpuppy van bramen

Met wat ijsblokjes en bramensiroop kun je een heerlijke slush puppy maken. Lees het recept hier!

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Recept voor bramensiroop en wat kun je ermee doen van Bakmuts