Frambozenijs

Makkelijk frambozen met frambozensaus zonder ijsmachine

Vandaag heb ik een recept waar ik zelf redelijk lyrisch over ben: zelfgemaakt ijs van gecondenseerde melk, slagroom en frambozen en waar je geen ijsmachine voor nodig hebt! Het ijs is zacht en romig en je hoeft het ook niet iedere zoveel minuten door te roeren. Gewoon hup de vriezer in en wachten tot het bevroren is. Hoe fantastisch is dat? Ik zeg niet dat ik origineel ben, want ik zie de recepten op deze manier steeds vaker voorbij komen. Ik zeg wel dat dit Heel Erg Lekker is en vooral heel erg makkelijk om te maken.

Ik maakte dit een paar jaar geleden met kerst voor het eerst en sindsdien maak ik romig ijs altijd op deze manier. Ik geloof dat het oorspronkelijk bij Nigella Lawson vandaan komt. Ik kreeg de inspiratie zelf uit een kersteditie van de Allerhande in – ik denk – 2016. Ik heb het recept wel aangepast in die zin dat ik eerst een soort compôte maak van frambozen en deze er niet in zijn geheel doorheen schep. (Dat leek mij persoonlijk niet zo denderend.) Ook halveerde ik het recept, maar verdubbel het gerust als je meer nodig hebt. (Komt ook gelijk dat potje gecondenseerde melk gelijk op, hoewel je daar ook wel weer hele andere goddelijke dingen mee kunt maken.)

Ik gebruik zelf diepvriesframbozen, ook voor de frambozen die ik als garnering heb gebruikt. Je kunt die frambozen laten ontdooien op een bordje, zodat ze er mooi uit blijven zien. Je kunt natuurlijk ook verse kopen. Die smaken over het algemeen wel net iets lekkerder.

Ik heb in het recept ook aangegeven hoe je de frambozensaus zelf kunt maken die je op de foto ziet. De meringue had ik nu zelf gekocht, maar kun je ook echt heel makkelijk zelf maken (lees bijvoorbeeld hier mijn basisrecept voor meringue).

Makkelijk frambozen met frambozensaus zonder ijsmachine
Frambozenijs
Ingrediënten

Voor ongeveer 500 ml

– 175 ml gecondenseerde melk (half blikje)
– 250 ml slagroom
– 200 gram diepvriesframbozen
– 2 eetlepels suiker

Frambozensaus:
– 100 gram diepvriesframbozen
– 1 eetlepel suiker

Extra nodig:
Meringues, munt en frambozen om te garneren.

Bereiding

Verwarm de frambozen met twee eetlepels suiker in een pannetje totdat een soort soep ontstaat. Laat het mengsel niet koken, maar breng tegen de kook aan. Pureer vervolgens met een staafmixer tot een gladde saus en laat afkoelen. Je kunt de saus eventueel nog een door een zeef doen, maar dit hoeft niet. (Ik heb het niet gedaan.)

Doe de gecondenseerde melk en de slagroom in een kom en klop het mengsel met de mixer totdat deze dik en lobbig is. Het kan even duren voordat het dikker wordt.

Makkelijk frambozen met frambozensaus zonder ijsmachine


Voeg een flinke lepel met het slagroommengsel toe aan de frambozen en meng. Schep nu lepel voor lepel voorzichtig het frambozenmengsel door het slagroommengsel. Het is het handigst om het te mengen met een spatel. Maak 8-vormige bewegingen en probeer niet te snel de mengen. Anders gaat de lucht eruit.


Om het ijs in te vriezen gebruikte ik nu een siliconen mal waarmee je halve bolletjes kunt maken, maar je kunt het ook prima in een plastic bak, andere siliconen vormen of vormpjes voor waterijsjes doen. Ik heb het allemaal geprobeerd en het kan allemaal 😉 Laat het ijs minimaal zes uur bevriezen voordat je het opeet. In de vriezer blijf het ijs zo’n drie maanden goed.

Op de foto zie je een half bolletje frambozenijs met een frambozensaus gemaakt van 100 gram diepvriesframbozen en één eetlepel suiker, wederom in een pannetje verwarmd en gepureerd met de staafmixer. Daarnaast ligt een verkruimelde meringue. Bovenop kun je wat munt doen. Ik had alleen basilicum in huis, maar dat is eerlijk gezegd niet te eten in combinatie met frambozen en dus geen aanrader. Het stond wel weer leuk op de foto 😉

Makkelijk frambozen met frambozensaus zonder ijsmachine
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Makkelijk frambozen met frambozensaus zonder ijsmachine