Snelle volkorenbroodjes

Snelle volkorenbroodjes recept bakmuts

Naar aanleiding van mijn recensie van Rudolphs basiskookboek vorige week, vandaag het eerste recept hieruit dat ik heb getest: snelle volkorenbroodjes. Ideaal voor wanneer je een keer op zondagochtend gezellig met je lief of gezin wilt ontbijten en je natuurlijk net geen broodjes in huis hebt. Deze broodjes maak je simpel en snel. Ze hoeven namelijk niet te rijzen en dat scheelt weer tijd. Besmeer ze met bijvoorbeeld een dikke laag aardbeienjam of eiersalade en geniet van je zondagochtend. Hier vielen ze in ieder geval goed in de smaak. Maar let op: ze vullen goed dus verkijk je niet op de grootte van de broodjes. Ze zijn zwaarder dan je denkt!

Snelle volkorenbroodjes recept bakmuts
Snelle volkorenbroodjes
Ingrediënten

Voor 10 kleine broodjes (ong. 6-7 cm doorsnede)

Bron: Rudolph kookt door Rudolph van Veen

– 450 gram volkorenmeel
– 1 theelepel zout
– 2 theelepels bakpoeder
– 150 ml crème fraîche
– 150 ml lauwwarm water

Bereiding

Meng het volkorenmeel met het zout en het bakpoeder en voeg het water en de crème fraîche toe. Kneed dit mengsel met de hand tot een stevig deeg. Verdeel het deeg vervolgens in tien kleine bolletjes. (De bolletjes zijn klein, maar worden wel iets groter in de oven. Verwacht alleen geen enorme broden.)

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de bolletjes op de bakplaat. Maak met een mes kruisvormige inkepingen bovenop de bolletjes. Bak ze vervolgens in ongeveer 20 minuten af in een oven op 200 graden (180 graden hetelucht).

Haal de broodjes van de bakplaat en laat ze op een apart rooster of op een schaal afkoelen. Bestuif eventueel nog met een beetje witte bloem voor het extra verse broodeffect. Serveer de broodjes lauwwarm of als ze net zijn afgekoeld. Bewaar ze niet te lang, want dan drogen ze uit en smaken ze minder lekker.

Oordeel
Opvallend vond ik wel dat de broodjes van zichzelf erg zoet smaken, terwijl er geen suiker aan toegevoegd is. Een groot verschil met de broodjes van de supermarkt. Ik had al wel gehoord dat dergelijke broden veel zout bevatten, maar als je zelf het brood maakt, besef je pas hoe groot het verschil is Daarnaast zijn ze erg zwaar (letterlijk) en hoef je er niet veel van te eten om een voldaan gevoel te krijgen. Ik wijt het aan het ontbreken van gist, waarmee je een veel luchtiger structuur zou krijgen. Maar al met al vond ik ze zeker geslaagd en staan ze erg schattig op de ontbijttafel. (Stiekem dacht ik wel dat ze wat groter zouden zijn eigenlijk, maar dit had ook wel zo zijn charmes.)

Snelle volkorenbroodjes recept bakmuts

!! Deze post bevat een affiliate link !!