Vegetarische erwtensoep

Vegetarische erwtensoep recept bakmuts

Oké, het weer is er nog niet echt naar, maar toch aten wij afgelopen weekend onze eerste portie vegetarische erwtensoep van dit najaar. Afgezien van het vele snijwerk, ben je eigenlijk zo klaar met dit recept. Het fornuis en de pan doen het meeste werk voor je. Laat de soep lekker lang trekken, zodat de smaak beter wordt. Het beste kun je de soep een dag laten staan voordat je hem eet.

Ik maak altijd een vegetarische erwtensoep. Het recept daarvoor heb ik niet zelf verzonnen, maar komt van Lisette Kreischer (die je misschien wel kent van de Dutch Weed Burger?). Een aantal jaren geleden heeft zij een recept ontwikkeld voor deze vega snert voor de website van Flexitariër en sindsdien maak ik alleen nog deze versie van erwtensoep. Boordevol groenten en lekker met roggebrood of (een vega) rookworst.

Vegetarische erwtensoep recept bakmuts
Vegetarische erwtensoep

Naar een recept van Lisette Kreischer

Ingrediënten

Voor 4 kommen soep

– 250 gram spliterwten
– 1,5 groentebouillonblokje
– 1,5 liter water
– 1 laurierblaadje (vers of gedroogd)
– 1 kleine prei (anders een halve)
– ¼ knolselderij
– ½ winterpeen
– 1 aardappel
– 1 ui
– 2 takjes bladselderij

Bereiding

Spoel de spliterwten in een vergiet af onder de kraan. Doe de spliterwten met het water, de bouillonblokjes en het laurierblaadje in een grote pan. Breng aan de kook en kook de erwten met de deksel op de pan in een uur gaar.

Was en schil in de tussentijd de groenten. Verwijder van de prei het grootste gedeelte van het groen en de buitenste één à twee (ruwe/harde) lagen prei. Snijd de prei vervolgens in ringen. Snijd de knolselderij en de aardappel in blokjes (+/- 1 cm). De ui kun je snipperen en de winterpeen kun je in de lengte halveren en daarna in schijfjes snijden. Bak de groenten in een beetje (olijf)olie gedurende vijf minuten.

Voeg, nadat de spliterwten een uur hebben gekookt en grotendeels uit elkaar zijn gevallen, alle groenten toe en breng opnieuw aan de kook. Laat soep nog eens een half uurtje pruttelen (met de deksel half op de pan). Haal de blaadjes van de takjes bladselderij en hak de blaadjes fijn. Voeg de bladselderij op het laatst toe. Voeg als de soep te dik wordt nog wat water toe. Breng op smaak met peper en zout.

Ik laat de soep nu nog een paar uur staan voordat ik het opdien. Verder haal ik de staafmixer er doorheen om meer een dikke soepstructuur te krijgen. Serveer met roggebrood en/of (vega) rookworst.


Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Vegetarische erwtensoep recept bakmuts