Aardappelsoufflés

Aardappelsoufflés recept bakmuts

En toen was het alweer tijd voor het laatste recept dat ik kook uit het basiskookboek Rudolph kookt van Rudolph van Veen! Hoewel ik vorige week schreef dat ik waarschijnlijk iets zoets ging maken, zijn de plannen toch gewijzigd naar iets anders, namelijk.. aardappelsoufflé! Ik was hier eerder nog niet aan begonnen, aan de soufflés dus, omdat er altijd wordt gezegd dat dit moeilijk is en vaak mislukt. Gelukkig heb ik me er deze keer niet door laten weerhouden en heb ik eindelijk soufflé gemaakt.

Het is een erg lekker gerecht en het kost eigenlijk vrij weinig moeite om het te maken. Het enige dat je niet moet doen is tussentijds de oven opendoen, omdat ze dan weer kunnen inzakken. Ik heb recept van Rudolph gehalveerd, zodat het gerecht in de vier kleine soufflébakjes (125 ml inhoud) past. Mocht je grotere souffléschaaltjes hebben, verdubbel het recept dan. Verder heb ik in plaats van crème fraîche Griekse yoghurt gebruikt. Gebruik eventueel crème fraîche als je dat makkelijker vindt en geen zin hebt om een hele pot Griekse yoghurt te kopen.

Goed, genoeg gekletst.

Aardappelsoufflés recept bakmuts
Aardappelsoufflés

Een bijgerecht voor 4 personen*

Ingrediënten

– 300 gram aardappelen
– 1 ei (gesplitst)
– 100 ml Griekse yoghurt of crème fraîche
– 30 gram geraspte kaas + extra om te bestrooien
– Zout en peper
– Boter of olie om in te vetten

* Ik gebruikte souffléschalen met een inhoud van 125 ml. Deze zijn relatief klein.

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze met een snuf zout gaar. Afhankelijk van de soort duurt dit doorgaans 12 – 20 minuten. Prak de aardappelen met een aardappelstamper of een vork en laat de puree wat afkoelen tot deze lauw is.

Vet de soufflévormen in met wat olie of gesmolten boter. Roer de yoghurt of crème fraîche en de geraspte kaas door de puree. Splits het ei en voeg de eidooier toe aan het aardappelmengsel. Meng de dooier goed door het aardappelmengsel. Bewaar het eiwit in een schone (vetvrije) kom en klop deze met een garde of mixer stijf. Het eiwit moet zo stijf zijn dat je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Voeg het eiwit in delen toe aan het aardappelmengsel. Let erop dat je niet te snel of te hard roert, omdat anders alle lucht er weer uitgaat. Breng het mengsel verder op smaak met zout en peper.

Verdeel het aardappelmengsel over de vier souffléschaaltjes. Bak de soufflés in ongeveer 20-25 minuten gaar in het midden van de oven op 180 graden. (Doe de ovendeur tussentijds niet open!)

Serveer als bijgerecht.

Aardappelsoufflés recept bakmuts
Oordeel

Manlief en ik waren erg enthousiast over de smaak van het gerecht. Ik denk dat het erg leuk is om dit als een voorgerechtje of bijgerecht te serveren met bijvoorbeeld het kerstdiner. Ik ga dit zeker vaker maken en ik ben dan ook van plan om meer te experimenteren met kruiden in dit gerecht. Als enig puntje van kritiek heb ik dat de soufflés van mij wel wat meer omhoog hadden mogen komen. Het recept gaf niet aan hoe groot de soufflébakjes moesten zijn namelijk, waardoor het gokken was of dit genoeg was. (Het recept van Rudolph schrijft twee keer zoveel ingrediënten voor voor zes soufflés.) Uiteindelijk vond ik deze porties overigens wel voldoende per persoon.

Ik hoop dat jullie deze testreeks van het Basiskookboek van Rudolph van Veen leuk vonden om te lezen. Mocht je de reeks nog niet gezien hebben, klik dan hieronder even op de links:
Recensie van het kookboek
Snelle volkorenbroodjes
Ratatouille

Volgende week komt er nog even geen nieuw kookboek, omdat ik die week wat anders van plan ben. De week daarop gaan we weer verder met een nieuw boek, want inmiddels heb ik mijn doos met kookboeken tussen alle verhuisdozen weer gevonden 🙂 (Voor wie denkt ‘huh?’: we zitten momenteel in between verhuizingen en wonen daardoor al bijna een jaar tussen de verhuisdozen. Gelukkig krijgen we binnenkort de sleutel van ons nieuwbouwstulpje!)

Aardappelsoufflés recept bakmuts

!! Deze post bevat een affiliate link !!