Tips: bakken met kinderen
Al voordat ik moeder werd zag ik het al helemaal zitten om gezellig met mijn kinderen koekjes te bakken en eten klaar te maken. In de praktijk blijkt dit toch allemaal iets minder idyllisch dan ik me had voorgesteld. Zo hebben, zeker kleine, kinderen een enorm korte aandachtsspanne. Inmiddels zijn ze vier en zes en bakken we regelmatig koekjes of taart samen. Een beetje afhankelijk van de leeftijd kunnen ze al best goed meehelpen, maar het kan geen kwaad om je vast op een aantal dingen voor te bereiden. Ook deel ik onderaan welke recepten ik al vaker met mijn kinderen heb gemaakt, mocht je nog wat inspiratie nodig hebben.
Tips: bakken met kinderen
1. Kies een makkelijk recept
Kies een makkelijk te volgen recept of in ieder geval een recept dat je zelf al vaker hebt gemaakt. Als je alles zelf ook voor het eerst doet en er staan twee ongeduldige kinderen naast je tegen je te praten, dan levert dat vooral stress op (en in mijn geval een chagrijnige moeder). Zorg dat je weet wat je moet doen zonder dat je zelf steeds aan het zoeken en lezen bent in een recept.
2. Zet alle ingrediënten van tevoren klaar
Aansluitend op stap 1 vind ik dit eigenlijk nog de meest essentiële. Sowieso ook een goede tip voor chaotische koks of als je zelf een lastiger recept aan het volgen bent. Weeg de ingrediënten af, doe ze in verschillende bakjes, bekertjes, etc. én zet alles op de volgorde die het recept aangeeft. Voorbeeld: in het recept staat dat eerst de boter en de suiker gemixt moeten worden. Dan zet je de boter en de suiker afgewogen naast elkaar. De kinderen hoeven dan alleen nog de bakjes om te kiepen boven de kom. Heb je iets grotere kinderen die al een beetje kunnen lezen? Dan vinden ze het ook leuk om zelf af te wegen. Dat brengt mij bij tip 3.
3. Zorg dat je van alle ingrediënten extra in huis hebt
Kinderen knoeien enorm, althans, de mijne wel 🙂 Als ze helpen met afwegen, is het handig om extra bloem, suiker, etc. in huis te hebben want de ervaring leert dat een kwart op de grond belandt.
4. Duidelijke taakverdeling
Vertel duidelijk wat ze moeten doen en verdeel de taken als je met meerdere kinderen aan het bakken (of koken) bent. Dit voorkomt ruzie. Ik laat mijn kinderen altijd om en om een taakje verrichten. Klusjes die de kinderen kunnen doen: ingrediënten in bakjes doen en afwegen, ingrediënten toevoegen aan de beslagkom, roeren, balletjes deeg omvormen tot koekjes (geeft evt. zelf een balletje deeg), uitrollen van deeg.
Geef het ook duidelijk aan als deeg bijvoorbeeld moet rusten. Met het bakken van een appeltaart maak ik soms van te voren het deeg, zodat ze daar niet op hoeven te wachten.
5. Zorg dat ze bij het aanrecht kunnen
Zorg voor een krukje, opstapje of ruimte op het aanrecht waar ze kunnen zitten (overbodige disclaimer: blijf erbij als ze op het aanrecht zitten ;-)), zodat ze goed kunnen zien wat er gebeurt. Random tip: koop of maak een learning tower. I-de-aal (google het maar and thank me later).
6. Geef kleine porties (koekjes)deeg om uit te rollen
Bij deeg dat koud moet blijven, zoals voor deze knapperige koekjes, is het handig om steeds een klein beetje aan de kinderen te geven. Help met uitrollen en laat ze snel de vormpjes in het deeg drukken. Als je te veel met het deeg bezig bent, wordt de boter zacht en kun je bijna niks meer met het deeg. Door een deel in de koelkast te laten, blijft het beter handelbaar.
7. Plan genoeg tijd
Ondanks de korte aandachtsspanne van de kinderen ben ik toch altijd twee keer zolang bezig in de keuken dan wanneer ik zelf in mijn eentje aan het bakken sla. Hou er rekening mee dat je langer bezig bent met het opruimen van de troep, dan dat je daadwerkelijk bezig bent met bakken. Ik zorg zelf dat er natte doekjes, keukenpapier en een sopje of kraan in de buurt zijn voor de vieze handen en het aanrecht (ik hou niet van een vies aanrecht, dus troep veeg ik gelijk weg).
8. Go with the flow
Deze moet ik zelf vooral even onthouden. De koekjes, baksels, etc. zien er nooit zo mooi uit dan je ze zelf zou maken. Kinderen zijn er ook lekker eigenwijs in en gaan het liefst hun eigen gang. Je kunt wel zeggen dat ze netjes een bolletje moeten draaien en daarna plat moeten drukken, maar dat gaan ze natuurlijk echt niet doen. Ook ging ik een keer meringue (deze schuimpjes) met ze maken. Ik gaf de een lepel en had aangegeven dat ze met de lepel hoopjes mochten scheppen op de bakplaat. Alles, maar dan ook echt ALLES, in de keuken plakte. Het zat OVERAL. Gratis laatste tip dus: meringue moet je ze pas laten maken als ze het huis uit zijn en een eigen keuken hebben 😉 Ik zocht nog even de foto erbij die ik had gemaakt, maar daar valt het eigenlijk minder op, maar geloof me, alles plakte! (Ze hadden wel lol overigens.)
De recepten die ik graag met mijn kinderen maak:
- Appeltaart
- Chocolate chip cookies (en dan bakken we ze na een kortere rusttijd, 24 uur wachten trekken ze echt niet)
- Chocoladekoekjes
- Paaseikoeken (uiteraard ook in niet paasvariant te maken)
- Roze koeken (chaos met glazuur, u bent gewaarschuwd)
- Pindakoeken
- (Cup)cake of appelkaneelcake
- Muffins