Marmercake met stukjes chocola
Het recept voor een marmercake is eigenlijk heel simpel. De truc is om eerst het beslag te maken voor de vanillecake om daar vervolgens cacaopoeder aan toe te voegen, zodat je een chocoladebeslag krijgt. Doe beiden in een cakevorm en na het afbakken heb je een marmercake. Nu is de mijne niet zo mooi gemarmerd, maar dat mocht de pret (en smaak) niet drukken. Aan het chocoladebeslag voegde ik nog extra stukjes pure chocola toe voor een nog diepere chocoladesmaak. Een aanrader wat mij betreft! Het recept is een heel simpel basisrecept voor cake (zie ook deze post).
Marmercake met stukjes chocola
Ingrediënten
Voor 1 grote cake
– 250 gram bloem, gezeefd*
– 2 theelepels bakpoeder*
– 250 gram witte basterdsuiker of fijne kristalsuiker
– 250 gram roomboter
– 4 eieren (gebruik bij kleine eitjes 5 i.p.v. 4 eieren)
– snufje zout
– 1 theelepel vanille-essence (of extract) of 1 theelepel vanillesuiker
– een scheutje melk (ongeveer 3 eetlepels)
– 2 eetlepels cacao (niet de instantchocolademelkmoeder; ik gebruik altijd die van Droste)
– 50 gram pure chocola in kleine blokjes/stukjes gehakt (of gebruik van die druppels)
– extra nodig: een cakevorm (bijvoorbeeld deze)
* Te vervangen door zelfrijzend bakmeel. Voeg dan geen bakpoeder toe!
Bereiding
Mix de suiker en de boter tot een samenhangende crème en klop vervolgens de eieren, de vanille-essence (of extract) en de melk door de botercrème. Mix alles goed door.
Schep voorzichtig de gezeefde bloem met het bakpoeder en het zout door het beslag en meng of mix dit tot alle droge ingrediënten zijn opgenomen in het beslag.
Schep ongeveer de helft van het beslag in een andere kom en meng de cacao door het beslag. Voeg daarna de stukje chocola toe.
Vet een cakevorm in. Eventueel kun je ook bakpapier gebruiken. Om het bakpapier op zijn plaats te houden vet ik de cakevorm in en gebruik ik knijpers om het bakpapier vast te zetten. Verwijder de knijpers voordat je de cake in de oven zet. Ik doe vervolgens eerst het chocoladebeslag in de vorm en daarbovenop het vanillebeslag. Je zou ook iets meer om en om het beslag in de vorm kunnen doen (daar heb ik nooit zin in 🙂 ). Haal eventueel nog een satéprikker door het beslag heen en weer om het beslag iets meer te mixen. Niet te veel, want anders krijgt de cake één kleur.
Bak de cake in 60 minuten in de oven op 175 graden (160 graden hetelucht). Zet de cake – indien mogelijk – wat lager in de oven (net onder het midden). Controleer met een houten prikker of de cake gaar is. Komt de prikker er droog uit, dan is de cake gaar. Zo niet, bak hem dan nog even door. Let er wel op dat je de eerste +/- 40 minuten de ovendeur niet open doet, want dan kan de cake instorten.
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.